четвртак, 2. април 2009.

Mogucnost vracanja u funkciju aerodroma Berane


Stalno se kod nas oko izbora obecavalo stavljanje u funkciju aerodroma u
Beranama, ali nije se odmaklo u tom pravcu. Medjutim nedavni prilog u Dnevniku RTCG
pobudio je nadu da se konacno pocelo ozbiljno razmisljati na ovu temu.
U Ministarstvu saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija održan sastanak povodom sagledavanja mogućnosti za vraćanje aerodroma Berane u funkciju. Na sastanku su, pored ministra Lompara i pomoćnika ministra Mirel Radić Ljubisavljević, učestvovali i ministar Suad Numanović, predsjednik Opštine Berane Vuka Golubović i direktor JP „Aerodromi Crne Gore“.
Gradonačelnik Berana Vuka Golubović saopštio je svoj i stav gradonačelnika šest sjevernih opština o značaju tog projekta, imajući u vidu viziju razvoja i posebno valorizaciju turističke ponude sjevera Crne Gore. U tom smislu on je izvjestio prisutne o interesovanju stanih investitora za ulaganje u tu oblast i to kroz model javno–privatnog partnerstva. Takođe je najavio i rezultate studije koju rade konsultanti iz Republike Češke.
Ministar Numanović je istakao da je stavljanje u funkciju aerodroma Berane od javnog interesa i podržao stav da bi realizacija tog projekta bitno doprinijela razvoju sjeverne regije. U tom kontekstu, on se založio za podršku opštinama sjevernog regiona na pronalaženju optimalnog modela za stavljanje tog aerodroma u funkciju.
Na kraju sastanka, ministar Lompar je istakao da treba spriječiti devastaciju prostora na kome se nalazi aerodrom, te da Opština Berane mora donijeti odluku o zabrani gradnje objekata u zoni aerodroma, jer bi u protivnom to moglo predstavljati ograničavajući faktor u revitalizaciji aerodromske infrastrukture. On je podsjetio da se ne smiju zanemariti potencijali Bjelasice i Komova za razvoj turizma na sjeveru i mogućnost da se u I fazi taj aerodrom osposobi za lake letilice, eventualno za vazduhoplovnu obuku, te za sportske i turističke svrhe.
Takođe je dogovoreno da za članove Vlade treba pripremiti Informaciju o tehničkoj i ekonomskoj izvodljivosti tog projekta, kako bi Vlada mogla razmotriti mogućnosti revitalizacije aerodroma Berane.

Нема коментара:

Постави коментар