субота, 2. мај 2009.

Pocetak sezone na Biogradskoj Gori



U Nacionalnom parku „Biogradska gora“ polako se privode kraju pripreme za otvaranje ljetnje turističke sezone koja zvanično počinje sjutra. Otvaranjem sezone počinje i ribolovna sezona na jezeru koja će trajati do sredine juna, dva puta sedmično, nedjeljom i utorkom, a cijena dozvole će biti 20 eura.

Direktor NP Biogradska Gora Darko Brajuskovic kaze “U toku je čišćenje staza i prostora oko Parka. Staza oko jezera je duga oko 3,5 kilometara i to je veliki posao, a takođe isti posao treba uraditi i na putu od Kraljevog kola do jezera u dužini 3,8 kilometara. Osim toga sređujemo i parking prostor, prostor oko Centra za posjetioce, ugostiteljskog i smještajnih objekata, zgrade za zaštitu, prostor koji je namijenjen za djecu. Uz to treba srediti infrastrukturu, prije svega mislim na klupe, stolove, bungalove, suvenirnicu, zatim sanitarni čvor, most na delti Biogradske rijeke” kazao je Brajušković. On je istakao da je ove godine već uoči sezone vrlo kvalitetno urađena turistička signalizacija. “Putokaze i druge informativne table za posjetioce pravimo od drveta polako, ali kvalitetno. Skidamo dosadašnje metalne znakove koji su bili posebno oko jezera, tako će posjetioci već prvog maja naići na novu signalizaciju, koja osim što daje informacije o sadržajima NP, uklapa se u prostor i jako je interesantna." I najavljuje da ce ove godine upotpuniti sadržaj Centra za posjetioce, a jedan dio mrestilišta pretvoriće u edukativnu stanicu.

“Ovih dana radimo na izgradnji jednog velikog akvarijuma gdje će posjetioci imati mogućnost da vide autohtone vrste, ne samo ribe nego i drugih životinja koje se nalaze u Biogradskom jezeru. Smatramo da će edukativna stanica biti interesantna za svakog posjetioca, a posebno za najmlađe. Nadam se da će 1. maja i zvanično biti puštena u funkciju osmatračnica na mjestu zvanom Lazovi, 1.700 metara od Biogradskog jezera. Taj objekat je vrijedan oko 50.000 eura, rađen je potpuno od drveta, visine 20 metara sa platformom plus zaštitni dio. Zatvorenog je tipa, kapaciteta 10 do 15 osoba. U čitavom regionu takvog objekta nema, a suvišno je govoriti kakav se pogled pruža na prostor Parka. Mi ćemo se potruditi da izađemo u susret svakom ko pokaže interesovanje, bilo individualno, ili u grupi da obiđe osmatračnicu, da imamo vodiča, a biće obezbijeđen i promotivni materijal koji će upotpuniti u tekstualnom dijelu ono što se vidi” istakao je Brajušković.

Нема коментара:

Постави коментар